De ce am nevoie de un consilier de investiții și cum să aleg unul

Cine sunt consilierii de investiții?

Consilierii de investiții sunt participanți profesioniști pe piața valorilor mobiliare care au dreptul să ofere consultanță investitorilor privați și sunt obligați să fie responsabili pentru aceste sfaturi.

Consilierii de investiții ajută o persoană să decidă ce valori mobiliare să cumpere, în ce cantitate, când exact și pentru cât timp. Acestea prezic randamentul probabil al investiției și avertizează asupra posibilelor riscuri.

Un consilier de investiții poate fi o companie sau un antreprenor individual (IE). Dacă o persoană sau o companie nu se află pe această listă, atunci nu au dreptul să ofere oamenilor recomandări individuale de investiții.

Este important să se facă distincția între consilierii de investiții și consilierii financiari. Consultanții financiari sunt contactați pe probleme legate de gestionarea bugetului personal. De exemplu, acestea vor ajuta la elaborarea unui plan financiar pentru o familie, vor găsi cel mai profitabil depozit bancar sau împrumut, vor alege o poliță de asigurare de viață pentru investiții sau un plan de pensii pentru a economisi pentru o pensie suplimentară. Dar ei nu au dreptul să dea recomandări individuale de investiții.

Consilierii de investiții vă pot sfătui, de asemenea, cu privire la diverse probleme financiare, dar prin lege sunt responsabili doar pentru recomandările referitoare la investițiile în valori mobiliare — acțiuni, obligațiuni, unități de fonduri mutuale, precum și instrumente financiare derivate (PFI) — contracte futures și opțiuni. Deci, înainte de a urma celelalte sfaturi, merită să evaluați cu atenție consecințele.

Cât vor costa serviciile unui consilier de investiții?

Companiile mari de brokeraj și managerii de încredere recomandă adesea un procent mic (0,1–0,2% din valoarea investiției) sau chiar gratuit. Dar cu condiția să deschideți un cont cu ei și să puneți o anumită sumă pe el. Acesta este modul în care atrag noi clienți. Dacă o persoană folosește recomandarea și începe să investească pe piața bursieră prin acest cont, brokerii și managerii vor câștiga comisioane pentru tranzacții.

Unii consilieri de investiții care lucrează independent oferă, de asemenea, consultări gratuite. Trebuie să se înțeleagă că, în acest caz, aceștia primesc remunerații de la companii financiare ale căror produse le recomandă. De exemplu, ele pot oferi obligațiuni structurale ale băncilor. Publicitatea anumitor instrumente financiare nu este interzisă, dar consilierul este obligat să vă avertizeze că i se plătește o comisie pentru promovarea lor.

Dar, în cele mai multe cazuri, consilierii de investiții private iau bani pentru serviciile lor. Acesta poate fi un preț fix pentru o consultare unică, un abonament sau o plată orară sau un procent din suma totală a investiției. Prețul poate depinde și de complexitatea consultării.

De exemplu, sunteți gata pentru un risc minim și un consilier de investiții vă oferă o strategie conservatoare standard — de a cumpăra obligațiuni corporative fiabile.


Dacă, de exemplu, doriți să vă asumați un risc și să colectați un pachet de acțiuni promițătoare ale noilor companii din sectorul IT, va dura mai mult pentru un consilier și o astfel de consultare vă va costa cel mai probabil mai mult.

Înainte de a contacta un consilier de investiții, evaluați dacă serviciile sale vor plăti din cauza rentabilității viitoare a investițiilor.

Cum de a alege un consilier de investiții?

În primul rând, asigurați-vă că este în registrul Băncii.

În motoarele de căutare "Yandex" și Mail.ru site-urile oficiale ale tuturor consilierilor de investiții din registru sunt marcate cu o bifă într-un cerc albastru. Site-urile fără astfel de marcaje aparțin imigranților ilegali.

În plus, toți consilierii de investiții trebuie să fie membri ai uneia dintre organizațiile de autoreglementare (SRO): Asociația Națională a participanților la piața de valori (NAUFOR), Asociația financiară națională (NFA) sau Asociația Consultanților și consilierilor internaționali de investiții (Amics). Pe site-ul SRO, puteți vizualiza o listă a consilierilor săi de investiții și a contactelor acestora.

Comparați costul serviciilor mai multor consilieri de investiții. Căutați pe Internet recenzii despre ele.

Înainte de a încheia un acord de consultanță în investiții, studiați-l cu atenție. Asigurați-vă că toate punctele documentului vă sunt clare.

Cum va determina un consultant investitor ce instrumente financiare sunt potrivite pentru mine?

Pentru început, el va alcătui profilul dvs. de investiții. Acesta este un document care va indica:

  •  cât de mult ai de gând să cheltui pe investiții;
  •  cât timp sunteți de planificare pentru a investi banii pentru;
  •  ce fel de rentabilitate vă așteptați;
  •  care sunt pierderile maxime pe care suntem dispuși să le suportăm.
În plus, consilierul de investiții va introduce în document informații despre vârsta, educația, cunoștințele și experiența dvs. în investiții, venitul mediu lunar și cheltuielile pentru ultimul an, suma totală a economiilor, datele privind împrumuturile și împrumuturile.

Consilierul va încerca să afle pentru ce risc sunteți pregătit. Pentru a face acest lucru, el vă poate cere să completați un chestionar.

Când profilul de investiții este gata, trebuie să fiți de acord cu acesta. Înainte de a semna documentul, asigurați-vă că toate datele dvs. sunt introduse corect. Și numai după aceea, consilierul va pregăti o recomandare în care instrumentele financiare ar trebui să investească bani.

Consilierul nu este obligat să verifice exactitatea informațiilor pe care i le-ați furnizat. Cu toate acestea, este în interesul dvs. să nu disimulați, ci să-i oferiți informații reale. În caz contrar, sfatul lui vă poate face rău.

Cu cât aveți mai mulți bani liberi, cu atât mai multe instrumente financiare pe care consilierul le va putea recomanda. În același timp, el însuși determină care dintre ele sunt mai riscante și le alege pe cele care corespund profilului dvs. de investiții.

Nu am cumpărat niciodată titluri de valoare și nu am multe economii. Are sens să contactați un consilier de investiții?

Consilierul Expert va ajuta atât investitorii experimentați, cât și cei începători să aleagă instrumente financiare adecvate.:

  •  Dacă nu aveți valori mobiliare și nu ați încercat niciodată să investiți în nimic, dar doriți, El vă va oferi instrumente pentru începători — simplu și nu prea riscant. De exemplu, obligațiuni guvernamentale și corporative cu un rating ridicat. Randamentul pe ele, de regulă, nu este foarte mare, dar este cunoscut în avans.
  •  Dacă ați investit deja niște bani în valori mobiliare și doriți să încercați ceva nou, consilierul vă va evalua portofoliul, vă va spune cum să îl echilibrați în ceea ce privește riscul și profitabilitatea și, dacă este necesar, adăugați noi instrumente. De exemplu, va sfătui ce acțiuni, obligațiuni și unități de fonduri de investiții pot fi cumpărate. Profitul din astfel de investiții nu poate fi prezis, dar este adesea mai mare decât la obligațiuni.
  •  Dacă sunteți un investitor cu experiență, un consilier de investiții vă poate recomanda instrumente mai sofisticate decât pentru începători. De exemplu, produse structurale, care pot include instrumente financiare derivate — opțiuni și contracte futures. Cu ei, riscați foarte mult să pierdeți bani, dar în același timp există șansa de a obține un profit chiar și în condițiile în care alte valori mobiliare scad.

Cel mai important lucru este să alegeți un consilier de investiții în care să puteți avea încredere și să vă amintiți că numai banii liberi sunt potriviți pentru investiții — adică cei pe care sunteți dispus să riscați. Și înainte de a vă gândi să investiți în valori mobiliare, este important să formați o pernă de siguranță financiară.

Ce este inclus în recomandarea de investiții?

Recomandarea de investiții va specifica anumite valori mobiliare sau instrumente financiare derivate, cantitatea acestora, prețul aproximativ al tranzacției, perioada de investiție și perioada de valabilitate a recomandării. Uneori, consilierul oferă recomandări cu privire la exact unde să facă o tranzacție (de exemplu, la bursă) și chiar prin cine (de exemplu, printr-unul dintre cei mai mari 10 brokeri).

Recomandarea de investiții, contractul cu consilierul de investiții sau pe site-ul său web vor menționa în mod necesar riscurile investiției. De regulă, acestea sunt descrise printr-un avertisment general că investițiile sunt pline de pierderi de bani. Dar există și explicații mai detaliate.

De exemplu, un consilier vă poate recomanda să cumpărați acțiuni ale companiilor petroliere și să vă informați despre riscul de a pierde până la 80% din banii investiți în acestea. La urma urmei, dacă prețul petrolului scade, valoarea acțiunilor se va prăbuși după aceasta.

Acordați atenție informațiilor despre conflictul de interese al consilierului. Acesta poate fi inclus în recomandare sau Furnizat într-un document separat. În special, consilierul pentru investitori este obligat să indice cu ce companie cooperează dacă primește o remunerație din partea acesteia.

Consilierul însuși sau unul dintre ceilalți clienți ai săi pot beneficia dacă utilizați recomandarea sa și investiți în anumite instrumente financiare. Se întâmplă ca consilierul să nu emită recomandări pentru toți, ci numai pentru anumite valori mobiliare și PFI. El este obligat să vă avertizeze despre toate acestea în avans.

Consilierul ar trebui, de asemenea, să vă spună despre comisioanele pe care brokerul va trebui să le plătească și despre alte costuri asociate cu cumpărarea și vânzarea instrumentelor financiare.

Veți primi o recomandare în format electronic sau pe hârtie sau în formatul unui înregistrator de voce — depinde de ceea ce ați convenit în contract.

Cum să utilizați recomandarea?

Trebuie să înțelegeți că aceasta este doar o recomandare și nu sunteți obligat să o îndepliniți.

Dacă credeți că propunerile sunt prea riscante, este mai bine să le refuzați sau să cereți consilierului să se gândească la o opțiune mai conservatoare.

În cazul în care decideți să urmați recomandarea, nu trebuie să vă abateți de la aceasta. Este important nu numai să cumpărați exact valorile mobiliare pe care consilierul de investiții le-a ales pentru dvs., ci și să respectați exact parametrii numiți de el: prețul, perioada de cumpărare și vânzare, locul tranzacției.

Unii consilieri de investiții nu numai că pot oferi recomandări, ci și pot cumpăra valori mobiliare sau PFI pentru dvs. în numele dvs. Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă o licență de brokeraj. Cu toate acestea, puteți alege singur orice alt broker.

Voi putea cere consilierului să ramburseze pierderile dacă recomandările sale se dovedesc a fi nereușite?

Prin lege, consilierii de investiții trebuie să acționeze strict în interesul clientului și să fie responsabili pentru recomandările acestora. Dacă un consilier investitor v-a indus în eroare din greșeală sau intenționat și ați suferit pierderi din această cauză, atunci aveți dreptul să solicitați despăgubiri prin intermediul instanței.

Dar merită luat în considerare: creanțele se pot referi numai la investițiile în valori mobiliare și instrumente financiare derivate pe care le-ați făcut la recomandarea unui consilier de investiții. Dacă v-a ajutat să alegeți un alt produs, de exemplu, o poliță de asigurare de viață pentru investiții și, ca urmare, ați pierdut bani, nu veți putea solicita despăgubiri de la consilier.

Chiar și atunci când investesc în valori mobiliare, vina pentru pierderi nu revine întotdeauna consilierului. De exemplu, ați furnizat informații incorecte despre dvs. sau ați urmat în mod incorect recomandări, cum ar fi Anna. În cazurile în care consilierul de investiții și-a făcut treaba cu bună-credință, este inutil să-i faceți pretenții, instanța nu vă va lua partea.

În plus, investițiile pe piața bursieră sunt întotdeauna asociate cu riscul de pierderi. Dacă consilierul v-a avertizat despre ele, responsabilitatea pentru decizii vă revine.

Dar există situații în care pretențiile unui consilier de investiții sunt justificate. De exemplu, nu ați vrut să vă asumați prea multe riscuri și ați indicat acest lucru în Profilul Dvs. de investiții. Și consilierul te-a convins să cumperi acțiuni ale unor companii noi și, ca urmare, ai pierdut majoritatea investițiilor tale.

Sau consilierul a recomandat să cumpere ceva care este benefic pentru el, și nu pentru tine. Acesta poate fi cazul atunci când un consilier primește o recompensă de la o anumită companie. Dacă a avertizat despre un conflict de interese, dar ați urmat în continuare recomandările sale și ați cumpărat valori mobiliare, atunci sunteți responsabil pentru această decizie. Dar, în cazul în care și-a ascuns legătura cu o instituție financiară și ți-a impus produsele, ai dreptul să faci reclamații.

De asemenea, vă puteți plânge de consilierul de investiții al organizației de autoreglementare din care face parte și de bancă. Un consilier de investiții poate fi comandat, amendat sau chiar exclus din lista participanților unei organizații de autoreglementare și din registrul Autorității de reglementare.

Pentru a reduce riscurile atunci când lucrați cu un consilier de investiții, încercați să luați în considerare cu atenție alegerea unui specialist. În plus, nu trebuie să urmați orbește recomandările sale — dacă vi se par prea riscante, este mai bine să-i cereți să ridice alte instrumente financiare.