Fraude și sancțiuni: noi scheme de înșelăciune

Escrocii urmăresc întotdeauna îndeaproape știrile și reacționează la orice schimbare cu o selecție de legende proaspete pentru a înșela oamenii creduli. Vă spunem ce scheme noi sunt folosite de escroci

"Vă vom emite un card de plată în străinătate"

Astfel de oferte au început să apară după ce au existat probleme cu plata cu carduri VISA și MasterCard rusești în străinătate, în magazine și servicii online străine.

Escrocii promit să ajute oamenii să deschidă un cont într — o bancă străină de la distanță și să obțină un card-virtual sau plastic cu expediere prin poștă. Cei care doresc trebuie să furnizeze datele pașaportului unui cetățean al țării și un pașaport străin, precum și să plătească comisioane pentru serviciile intermediarilor.

Unii escroci vin cu scheme mai sofisticate. De exemplu, ei oferă să treacă un interviu online pentru a deschide un cont într-o bancă străină. Și ei cer deja o sumă ordonată pentru această procedură.

Ce se întâmplă: trișorii nu trimit niciun card. Băncile nu compensează pierderile atunci când clienții transferă bani către fraudatorii înșiși. Pentru a încerca să fiți plătit înapoi, va trebui să mergeți la poliție și apoi la instanță, dacă escrocii pot fi prinși deloc.

"Vom transfera bani în străinătate"

Escrocii susțin că toate transferurile internaționale sunt interzise. Dar dacă le trimiteți bani, ei "prin propriile canale" îi vor transmite prietenilor și rudelor dvs. sau vor plăti pentru bunuri și servicii în străinătate pentru dvs. Uneori, escrocii descriu chiar în detaliu exact modul în care vor eluda sancțiunile: de exemplu, prin conversia banilor în criptocurrency.

Ce se întâmplă: de îndată ce banii ajung la criminali, ei dispar.

De fapt, transferurile nu sunt interzise, ci limitate în dimensiune. Într-o lună, puteți trimite până la 1 milion de dolari SUA sau echivalentul într-o altă monedă într-un cont într-o bancă străină pentru dvs. sau pentru o altă persoană. În plus, până la 10.000 de dolari SUA pe lună sau o sumă similară într-o altă monedă pot fi trimise prin fiecare sistem internațional de transfer de bani.

Dacă trebuie să plătiți pentru bunuri sau servicii în străinătate, atunci acest lucru se poate face folosind detaliile unei organizații străine. Verificați în prealabil cu banca dvs. dacă efectuează tranzacții în țara de care aveți nevoie.

"Să vindem dolari în numerar"

Deși băncile pot vinde acum dolari, euro și alte bancnote străine, dar de multe ori pur și simplu nu există numerar în casele lor de numerar. În același timp, există oferte pe Internet pentru vânzarea de valută, uneori chiar și la rate foarte favorabile.

Ce se întâmplă: s-ar putea să aveți noroc și veți fi cu adevărat schimbați pentru o monedă străină la prețul promis. Dar de multe ori, când se întâlnesc, escrocii încep să negocieze și să umfle rata sub diverse pretexte. Există, de asemenea, riscul de a intra în falsuri.

Cumpărarea și vânzarea de valută de mână este interzisă prin lege. Dacă agențiile de aplicare a legii vă prind făcând acest lucru, vă veți confrunta cu o amendă. Doar în suma pe care ați vrut să o schimbați.

"Vânzarea rămășițelor mărcilor ieșite"

De îndată ce companiile străine au început să suspende vânzările sau să se retragă de pe piață, multe site-uri au apărut pe web cu oferte pentru a cumpăra rămășițele de haine, încălțăminte, Gadgeturi, electrocasnice și alte lucruri nevândute. Adesea, astfel de oferte pot fi văzute pe site-urile de anunțuri. Vânzătorii notează că aveți ultima șansă de a cumpăra produse de acest brand și, uneori, chiar promiteți reduceri fantastice, deoarece, de exemplu, "închid depozitul".

Ce se întâmplă: cel mai adesea, astfel de site — uri se dovedesc a fi site-uri de phishing-atrag datele cardului utilizatorilor pentru a le fura apoi banii. Există, de asemenea, o mare probabilitate de a întâlni escroci pe portalurile de anunțuri.

Profitând de hype-ul general, dealerii contrafăcuți au devenit, de asemenea, mai activi. Sub masca unui articol original, vi se poate trimite un fals.

Vânzările pe site-urile oficiale și în magazinele de marcă ale unor producători străini și lanțuri de vânzare cu amănuntul au fost oprite. Dar există piețe online de încredere, unde puteți găsi în continuare lucruri ale mărcilor care vă interesează.

"Instalați VPN-ul nostru pentru a accesa rețelele și serviciile sociale blocate"

Escrocii nu au ignorat popularitatea crescândă a serviciilor VPN, care vă permit să ascundeți locația utilizatorului și, prin urmare, să ocoliți blocarea resurselor populare de Internet. Adesea, oamenii nu intră în detalii despre ce fel de program instalează și cum funcționează, ceea ce folosesc escrocii.

Ce se întâmplă: dezvoltatorii conștiincioși ai serviciilor VPN oferă utilizatorilor lor protecția datelor și confidențialitatea. Dar nu este atât de ușor să distingi un serviciu onest de unul fraudulos. Dacă nu aveți ghinion cu alegerea, atunci datele dvs. pe care le introduceți pe un site conectat printr-un VPN fără scrupule pot ajunge la intruși.

Este deosebit de periculos atunci când vă conectați prin VPN pentru a introduce detaliile complete ale cardului, autentificării și parolei de la serviciile bancare mobile și online sau orice altă aplicație în care sunt stocate informațiile dvs. personale și de plată. După ce au primit aceste date, fraudatorii nu numai că vă pot curăța conturile, ci și pot emite împrumuturi în numele dvs. sau pot solicita o răscumpărare pentru informații confidențiale.

Înainte de a descărca un VPN, studiați cu atenție recenziile altor utilizatori despre această aplicație, consultați numărul total de descărcări și durata de viață a programului. Dacă serviciul funcționează de câțiva ani, sute de mii de oameni l-au descărcat și au fost mulțumiți, riscul nu este foarte mare. Dar trebuie totuși să monitorizați cu atenție ce permisiuni solicită aplicația și cum se comportă după instalare. Pentru mai multe informații despre cum să distingi un program fiabil de unul fraudulos, citiți textul "mituri și adevăr despre securitatea aplicațiilor mobile".

Dar chiar și cel mai bun VPN nu vă va proteja de escroci. Creatorii de piramide financiare și organizații financiare ilegale au început să convingă oamenii să-și acceseze resursele folosind un VPN, aparent pentru securitatea tuturor tranzacțiilor. Dar, de fapt, ei nu fac acest lucru deloc pentru a proteja viitorul client. Faptul este că banca blochează site-urile piramidale și imigranții ilegali pe teritoriul țării noastre. VPN vă permite să ocoliți blocarea și, în același timp, o persoană riscă să cadă pentru momeala escrocilor. Dacă o companie de investiții vă convinge să vă conectați la site-ul său web prin VPN, acesta este un alt motiv pentru a fi precaut și a ocoli o astfel de companie.

"Să cumpărăm o criptocurrency pentru tine"

Din cauza sancțiunilor, investițiile în valori mobiliare străine erau inaccesibile majorității oamenilor, iar schimbul valutar era limitat. Într-o astfel de situație, escrocii au început să ofere investiții în criptomonede și mai activ.

Fraudatorii susțin că cripta este acum aproape singura modalitate de a diversifica activele și de a obține profituri mari. Escrocii joacă adesea pe tema sancțiunilor: subliniază că, cu ajutorul criptomonedelor, puteți trimite orice sumă în străinătate. Acestea se referă la restricțiile așezărilor internaționale și, sub acest pretext, îi conving pe oameni să le transfere bani prin numărul de telefon sau card, astfel încât intermediarul să le investească în criptă.

Ce se întâmplă: escrocii nu investesc în nicio Criptomonedă și nu o transferă nicăieri. Aceasta este doar o altă scuză pentru a stoarce bani de la oameni.

"Vom da un loc de muncă bine plătit"

Din cauza întreruperii logisticii și a legăturilor financiare, multe companii s-au confruntat cu dificultăți și au fost forțate să reducă angajații sau să-și reducă salariile. Oamenii apelează la site — uri de căutare de locuri de muncă-iar escrocii îi așteaptă deja acolo.

Ce se întâmplă: uneori escrocii oferă posturi vacante în numele unor companii cunoscute care se presupune că deschid noi sucursale și reprezentanțe. Dar, mai des, se agață de o garanție a câștigurilor mari și promit să dezvăluie detaliile mai târziu, în persoană.

Oamenii sunt obligați să furnizeze datele lor personale, să treacă interviuri cu viitorii manageri și, uneori, să plătească pentru instruire. Dar apoi li se refuză angajarea sub orice pretext sau sunt informați că sarcina lor într-un loc nou este de a atrage noi victime într-o piramidă financiară.

Recrutorii oferă adesea unei persoane să devină "comerciant al unei companii internaționale" și, de fapt, să investească bani în proiecte dubioase.

Site-urile de căutare de locuri de muncă cunoscute verifică de obicei companiile înainte de a le permite să posteze un loc de muncă. Dar dacă o persoană își lasă CV-ul în domeniul public, escrocii pot veni la el. Mai mult, ei înțeleg deja că o persoană are nevoie de bani și probabil va cumpăra posibilitatea unei angajări rapide sau a unor câștiguri ușoare.

Solicitanții riscă nu numai să piardă bani. Dacă sunt de acord să facă publicitate serviciilor financiare ilegale și să ademenească alte persoane într — o schemă piramidală, se vor dovedi și infractori-se confruntă cu amenzi și chiar cu închisoare.

"Vom împrumuta bani în ciuda unui istoric de credit rău"

Din cauza pierderilor de locuri de muncă sau a veniturilor în scădere, a devenit dificil pentru mulți debitori să-și ramburseze împrumuturile, unii au experimentat deja plăți întârziate. Debitorii încearcă adesea să obțină noi împrumuturi și împrumuturi pentru a le achita pe cele vechi, dar sunt refuzați de bănci și organizații de microfinanțare (ifm). Și apoi creditorii ilegali vin la salvare, gata să acorde un împrumut absolut tuturor, indiferent de venit, povara datoriilor și istoricul creditului.

Ce se întâmplă: este ușor să obțineți bani de la creditorii negri, dar este dificil să le plătiți — iau dobânzi uriașe și trag în mod deliberat o persoană într-o groapă de datorii. Și apoi încep literalmente să" bată " bani-amenință să deterioreze proprietatea și chiar violența fizică.

Acum nu este cel mai bun moment pentru a lua un nou împrumut pentru a-l rambursa pe cel vechi, chiar și în băncile legale și IFM, deoarece ratele împrumuturilor au crescut în ultimele luni. Aceasta înseamnă că plata în exces va fi și mai mare, datoria va crește doar și va deveni și mai dificil de plătit.

În schimb, ar trebui să luați legătura cu banca sau ifm, să vă recunoașteți sincer dificultățile financiare și să găsiți o cale de ieșire din situație.

Împrumutații ale căror venituri au scăzut semnificativ au dreptul legal la o vacanță de credit — o pauză de șase luni în plățile pentru orice tip de împrumuturi și împrumuturi. Pentru cei care au luat o ipotecă, există vacanțe ipotecare. Pentru mai multe informații despre cine poate obține o amânare și în ce condiții, citiți textele "cum să obțineți o vacanță ipotecară" și "cum să solicitați o vacanță de credit dacă ați pierdut venituri din cauza sancțiunilor

Dacă situația dvs. nu se potrivește parametrilor sărbătorilor conform legii, puteți cere creditorilor să restructureze datoria — modificați programul de plată, astfel încât contribuțiile lunare să devină fezabile.

În cel mai extrem caz, vă puteți declara în stare de faliment.